Om wie gaat het? Om te beginnen om alle leerkrachten uit het kleuter-, lager en middelbaar onderwijs. Plus de ondersteunende functies in het onderwijs, met uitzondering van administratief personeel.
Daarnaast gaat het om 'veiligheidspersoneel', zoals cipiers, politieagenten, militairen en brandweerpersoneel, plus het personeel van de noodcentrale 112. Voorts de jobs van postbode, treinbestuurder, bus- en tramchauffeur, vuilnisophaler, bosarbeider, douanier, matroos, (zee)loods en luchtverkeersleider.
In de zorgsector komt ook het verplegend en verzorgend personeel uit ziekenhuizen, zorg- en kinderopvangcentra in aanmerking. Ten slotte staan ook een resem technische jobs zoals spoorleggers en 'personeel dat hoogspanningsmasten beklimt' op de lijst.
Wanneer kunnen die met vervroegd pensioen?
De regeling gaat in vanaf 2020 en geldt niet alleen voor vastbenoemd (statutair) overheidspersoneel, maar ook voor tijdelijk en contractueel personeel.
Van Quickenborne: "Voorbarig lossen lijst zware beroepen geen slimme zet"
Open VLD-parlementslid Vincent Van Quickenborne vindt dat de vakbonden zich geen dienst hebben bewezen door voorbarig de lijst met zware beroepen bekend te maken. Dat zei hij in "Terzake".
"De bonden hadden veel beter in stilte verder onderhandeld om akkoorden te bereiken. Dat was mogelijk geweest. Nu wordt het veel moeilijker, dat is gewoon de realiteit. Het is een moeilijk thema, maar ik denk dat de eindmeet in zicht is. We er kunnen geraken, maar dit is een serieuze storing op het parcours geweest", besluit Van Quickenborne. (VRTNWS)